Uudised      Logod      Siseveeb      Kontakt      

Oktoobrikuine loeng-kohtumine sarjas ''Eestlaste mõtteilm''

Ülle Jukk on kunstiajaloolane ja pikka aega töötanud Muinsuskaitseametis kunstimälestiste valdkonnas. Huvist toidutegemise, toiduajaloo ja toidupärandi vastu kasvas välja tema uus töö. Juba mõnda aega tegeleb Ülle Jukk Jõgeva Koostöökojas kohaliku toidu tutvustamise ning ettevõtjate koostöö edendamisega. Lisaks koostab ta ajakirja Tiiu köögilehekülgi, vabal ajal peab isiklikku toidublogi. Ülle Jukk on viinud läbi erinevaid õpitubasid ja pidanud loenguid traditsiooniliste ning ajalooliste toitude teemadel, eriti südamelähedane on talle Peipsimaa toidupärand. 2017. aastal koostas ta Peipsimaa toiduteemalise kalendri tekstid ja retseptid. Loeng saab teoks Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud loengusarja raames, mis vahendab teadmist ja tunnetust eestlaste mõttemaailma kujunemisest. Eesti elujõuline tulevik sõltub meie eneseteadvusest ja teadlikkusest - kust oleme tulnud ja kas soovime ning oskame oma juuri ka edasi kanda. Kas tunneme oma kultuuri elemente ja sümboleid? Kas oleme teadlikud meie loomismüütidest ja paigaseostest? Tundes oma pärimuskultuuri elemente ja tunnetades nende väärtust meie enesepildis, suudame tasakaalukalt suhestuda tänapäevase multikultuurilise maailmaga. Loengusarja jooksul keritakse puuna lahti eestlaste eneseteadvuse juurestik, tüvi, oksad, lehed, viljad kuni ladvani välja ehk müüdid, muistendid, usundilugu, hingepilt, keel, muusika, toit, loodusmaastikud, tavandid, tabud, eluring. Milline on see ees

Oktoobrikuine loeng-kohtumine sarjas ''Eestlaste mõtteilm''

28. sept. 2017

Ülle Juki loeng "Pärimus toidukultuuris" 12. oktoobril kell 17.00 kuni 19.30 Rahvakultuuri Keskuses.
Toidupärand on väga isiklik, kandes edasi enda kogemusi ja maitseid. Kohalikku toitu võib võrrelda isegi söödava identiteediga. Samas on toidupärand vastuoluline, sest ühest küljest kaitseme vanaemadeaegseid toite ja toidutraditsioone, samas aga kui tihti me teeme kodus kaerakilet või verivorsti? Ometi põhineb vaimne kultuuripärand kogemuse ja teadmise jätkumisel. Kunagi harjumuspärasest toidust kipub saama pärimustoit, mille valmistamist tuleb taas õppida. Kas see on Eesti toidu uus tulemine?
Otsime vastuseid järgmistele küsimustele:
- kuidas saame oma toidukultuuri elavana hoida?
- kuidas sobitub näiteks sajanditagune toit tänapäevasesse menüüsse?
- kui autentne on taas ellu äratatud pärimustoit?
- kas mina saan olla toidupärimuse kandja?

Oktoobrikuine loeng-kohtumine sarjas ''Eestlaste mõtteilm''

Ülle Jukk on kunstiajaloolane ja pikka aega töötanud Muinsuskaitseametis kunstimälestiste valdkonnas. Huvist toidutegemise, toiduajaloo ja toidupärandi vastu kasvas välja tema uus töö. Juba mõnda aega tegeleb Ülle Jukk Jõgeva Koostöökojas kohaliku toidu tutvustamise ning ettevõtjate koostöö edendamisega. Lisaks koostab ta ajakirja Tiiu köögilehekülgi, vabal ajal peab isiklikku toidublogi. Ülle Jukk on viinud läbi erinevaid õpitubasid ja pidanud loenguid traditsiooniliste ning ajalooliste toitude teemadel, eriti südamelähedane on talle Peipsimaa toidupärand. 2017. aastal koostas ta Peipsimaa toiduteemalise kalendri tekstid ja retseptid.

Loeng saab teoks Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud loengusarja raames, mis vahendab teadmist ja tunnetust eestlaste mõttemaailma kujunemisest.

 

Eesti elujõuline tulevik sõltub meie eneseteadvusest ja teadlikkusest - kust oleme tulnud ja kas soovime ning oskame oma juuri ka edasi kanda. Kas tunneme oma kultuuri elemente ja sümboleid? Kas oleme teadlikud meie loomismüütidest ja paigaseostest? Tundes oma pärimuskultuuri elemente ja tunnetades nende väärtust meie enesepildis, suudame tasakaalukalt suhestuda tänapäevase multikultuurilise maailmaga.

Loengusarja jooksul keritakse puuna lahti eestlaste eneseteadvuse juurestik, tüvi, oksad, lehed, viljad kuni ladvani välja ehk müüdid, muistendid, usundilugu, hingepilt, keel, muusika, toit, loodusmaastikud, tavandid, tabud, eluring. Milline on see eestlasele olemuslik abstraktne puu? Millised on selle kuju, koor, lehed ja viljad ja miks just seesugused?

 

Kohvik-kohtumiste formaadis loengusari toimub kord kuus - jaan 2017 – veebr 2018, Rahvakultuuri Keskuses,  iga kuu teine neljapäev 17.00 – 19.30.

 

Lektoriteks on kultuurivaldkonna tuntud teoreetikud ja praktikud.

Kohtumistel pakutakse jutu kõrvale ka eestipärast gurmeed.

 

Loengu tasu on 15€.

 

Rohkem infot loengusarja kohta ja registreerimine SIIN (ka lehe allservas)

Järgmised loengud:

 

12. oktoober 2017

Pärimus  toidukultuuris

Lektor Ülle Jukk (Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist, toidublogija)

 

9. november 2017

Pärimus muusikas

Lektor Taive Särg (Eesti Kirjandusmuuseum)

 

14.detsember

Eestlaste hingepildist ja muinasusundist

Lektor Mikk Sarv (Avatud Ruumi Instituut MTÜ)

 

11. jaanuar 2018

Tabud eesti kultuuriloos

Lektor Mare Kõiva (Eesti Kirjandusmuuseum)

 

8. veebruar 2018

Eesti Rahva Elulood

Lektor Merle Karusoo (lavastaja ja dokumentalist)

Loengusarja lõpuloeng

 

Loengusarja korraldab Rahvakultuuri Keskus

Loengusarja toetab Eesti Kultuurkapital

Oktoobrikuine loeng-kohtumine sarjas ''Eestlaste mõtteilm''
Viimati uuendatud 28. sept. 2017


Eesnimi:
Perekonnanimi:*
Isikukood:
Maakond:
Töökoht:
Amet:
Telefon:*
E-post:*
Arve maksja nimi:
Maksja täielik postiaadress:
Soovin öömaja:
Oktoobrikuine loeng-kohtumine sarjas
Detsember 2017
ETKNRLP
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Tutvustus
Arendus- ja koolitusosakond Toetusprogrammide osakond Rahvakultuuri osakond
Vaimse kultuuripärandi osakond Dokumendiregister

Programmid
Toetusprogrammid
Taotlemise ABC
Aruandluse ABC
Toetuste jagamise üldpõhimõtted
Rahvakultuuri Keskuse logod

Koolitused
Vaimne kultuuripärand Kultuurikorraldus ja kultuuripoliitika Psühholoogia Jutukool Käsitöö
Koori- ja pillimuusika Rahvatants Näitekunst Muuseum Toidukultuur

Kontaktid
Rahvakultuuri Keskus  
Aadress: J.Vilmsi 55, Tallinn 10147
Kontakttelefon: +372 600 9291
E-post:


Kodulehe tegemine aara.ee

Ülle Jukk on kunstiajaloolane ja pikka aega töötanud Muinsuskaitseametis kunstimälestiste valdkonnas. Huvist toidutegemise, toiduajaloo ja toidupärandi vastu kasvas välja tema uus töö. Juba mõnda aega tegeleb Ülle Jukk Jõgeva Koostöökojas kohaliku toidu tutvustamise ning ettevõtjate koostöö edendamisega. Lisaks koostab ta ajakirja Tiiu köögilehekülgi, vabal ajal peab isiklikku toidublogi. Ülle Jukk on viinud läbi erinevaid õpitubasid ja pidanud loenguid traditsiooniliste ning ajalooliste toitude teemadel, eriti südamelähedane on talle Peipsimaa toidupärand. 2017. aastal koostas ta Peipsimaa toiduteemalise kalendri tekstid ja retseptid. Loeng saab teoks Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud loengusarja raames, mis vahendab teadmist ja tunnetust eestlaste mõttemaailma kujunemisest. Eesti elujõuline tulevik sõltub meie eneseteadvusest ja teadlikkusest - kust oleme tulnud ja kas soovime ning oskame oma juuri ka edasi kanda. Kas tunneme oma kultuuri elemente ja sümboleid? Kas oleme teadlikud meie loomismüütidest ja paigaseostest? Tundes oma pärimuskultuuri elemente ja tunnetades nende väärtust meie enesepildis, suudame tasakaalukalt suhestuda tänapäevase multikultuurilise maailmaga. Loengusarja jooksul keritakse puuna lahti eestlaste eneseteadvuse juurestik, tüvi, oksad, lehed, viljad kuni ladvani välja ehk müüdid, muistendid, usundilugu, hingepilt, keel, muusika, toit, loodusmaastikud, tavandid, tabud, eluring. Milline on see eestlasele olemuslik abstraktne puu? Millised on selle kuju, koor, lehed ja viljad ja miks just seesugused? Kohvik-kohtumiste formaadis loengusari toimub kord kuus - jaan 2017 – veebr 2018, Rahvakultuuri Keskuses, iga kuu teine neljapäev 17. 00 – 19. 30. Lektoriteks on kultuurivaldkonna tuntud teoreetikud ja praktikud. Kohtumistel pakutakse jutu kõrvale ka eestipärast gurmeed. Loengu tasu on 15€. Rohkem infot loengusarja kohta ja registreerimine SIIN (ka lehe allservas) Järgmised loengud: 12. oktoober 2017 Pärimus toidukultuuntud teoreetikud ja praktikud. Kohtumistel pakutakse jutu kõrvale ka eestipärast gurmeed.   Loengu tasu on 15€.   Rohkem infot loengusarja kohta ja registreerimine SIIN  (ka lehe allservas) Järgmised loengud:   12. oktoober 2017 Pärimus  toidukultuuris Lektor Ülle Jukk (Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist, toidublogija)   9. november 2017 Pärimus muusikas Lektor Taive Särg (Eesti Kirjandusmuuseum)   14. detsember Eestlaste hingepildist ja muinasusundist Lektor Mikk Sarv (Avatud Ruumi Instituut MTÜ)   11. jaanuar 2018 Tabud eesti kultuuriloos Lektor Mare Kõiva (Eesti Kirjandusmuuseum)   8. veebruar 2018 Eesti Rahva Elulood Lektor Merle Karusoo (lavastaja ja dokumentalist) Loengusarja lõpuloeng   Loengusarja korraldab Rahvakultuuri Keskus Loengusarja toetab Eesti Kultuurkapital

Ülle Juki loeng "Pärimus toidukultuuris" 12. oktoobril kell 17. 00 kuni 19. 30 Rahvakultuuri Keskuses. Toidupärand on väga isiklik, kandes edasi enda kogemusi ja maitseid. Kohalikku toitu võib võrrelda isegi söödava identiteediga. Samas on toidupärand vastuoluline, sest ühest küljest kaitseme vanaemadeaegseid toite ja toidutraditsioone, samas aga kui tihti me teeme kodus kaerakilet või verivorsti? Ometi põhineb vaimne kultuuripärand kogemuse ja teadmise jätkumisel. Kunagi harjumuspärasest toidust kipub saama pärimustoit, mille valmistamist tuleb taas õppida. Kas see on Eesti toidu uus tulemine? Otsime vastuseid järgmistele küsimustele: - kuidas saame oma toidukultuuri elavana hoida? - kuidas sobitub näiteks sajanditagune toit tänapäevasesse menüüsse? - kui autentne on taas ellu äratatud pärimustoit? - kas mina saan olla toidupärimuse kandja? Oktoobrikuine loeng-kohtumine sarjas ''Eestlaste mõtteilm''

Rahvakultuuri Keskus  | J.Vilmsi 55, Tallinn 10147 | Tel +372 600 9291 |