Toidupärand on väga isiklik, kandes edasi enda kogemusi ja maitseid. Kohalikku toitu võib võrrelda isegi söödava identiteediga. Samas on toidupärand vastuoluline, sest ühest küljest kaitseme vanaemadeaegseid toite ja toidutraditsioone, samas aga kui tihti me teeme kodus kaerakilet või verivorsti? Ometi põhineb vaimne kultuuripärand kogemuse ja teadmise jätkumisel. Kunagi harjumuspärasest toidust kipub saama pärimustoit, mille valmistamist tuleb taas õppida. Kas see on Eesti toidu uus tulemine?
Otsime vastuseid järgmistele küsimustele: - kuidas saame oma toidukultuuri elavana hoida? - kui autentne on taas ellu äratatud pärimustoit? - kas mina saan olla toidupärimuse kandja? |
Ülle Jukk on kunstiajaloolane ja pikka aega töötanud Muinsuskaitseametis kunstimälestiste valdkonnas. Huvist toidutegemise, toiduajaloo ja toidupärandi vastu kasvas välja tema uus töö. Juba mõnda aega tegeleb Ülle Jukk Jõgeva Koostöökojas kohaliku toidu tutvustamise ning ettevõtjate koostöö edendamisega. Lisaks koostab ta ajakirja Tiiu köögilehekülgi, vabal ajal peab isiklikku toidublogi. Ülle Jukk on viinud läbi erinevaid õpitubasid ja pidanud loenguid traditsiooniliste ning ajalooliste toitude teemadel, eriti südamelähedane on talle Peipsimaa toidupärand. 2017. aastal koostas ta Peipsimaa toiduteemalise kalendri tekstid ja retseptid.
| ||
Tutvustus
Koolitusosakond
Toetusmeetmete osakond
Regionaalosakond
Vaimse kultuuripärandi osakond Dokumendiregister
Toetusmeetmed
Toetusmeetmed
Taotlemise ABC
Aruandluse ABC
Toetuste jagamise üldpõhimõtted
Rahvakultuuri Keskuse logod
Koolitused
Vaimne kultuuripärand Kultuurikorraldus ja kultuuripoliitika Psühholoogia Jutukool Käsitöö
Koori- ja pillimuusika Rahvatants Näitekunst Muuseum Toidukultuur
Kontaktid
Rahvakultuuri Keskus
Aadress: Leola 15a, Viljandi 71020
Kontakttelefon: +372 600 9291
E-post: