Uudised      Logod      Siseveeb      Kontakt      

Sült – eestlaste traditsiooniline pidutoit ja vaimne kultuuripärand

Sült on Eestis armastatud traditsiooniline toit. Lisaks laialtlevinud kodusele süldivalmistamisele on sült üks nendest rahvustoitudest, mida võib leida ka poelettidelt üpriski suures valikus. Selleks, et esile tõsta traditsioonilist ning mahedat sülti, on Hiidlaste Koostöökogu algatanud püüdlused viia traditsiooniline Eesti sült Euroopa Liidu tähiseni „Garanteeritud traditsiooniline toode", mis antakse neile toiduainetele, mis on toodetud traditsioonilisi tootmisviise või retsepte kasutades. Rahvakultuuri Keskus koostas EV100 kingitusena Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse sissekande „ Süldi valmistamine ja söömine Eestis “ ning küsis selleks kogemusi süldikeetjatelt üle Eesti. Sülditraditsioone tutvustaval sündmusel otsime vastuseid küsimustele: Kui kaugele ulatub Eesti süldi ajalugu? Kas me saame rääkida traditsioonilisest ja ainulaadsest Eesti süldist? Milline on traditsioonilise Eesti süldi retsept? Millist sülti valmistatakse Eesti kodudes tänapäeval? Kas sülditegu kipub eesti peredes mitmekesise valiku tõttu kaubanduses tahaplaanile jääma? Milliseid süldiretsepte kasutatakse tootmises? Mida toob sülditootmises kaasa hiidlaste poolt taotletud Euroopa Liidu kvaliteedimärk? AJAKAVA 10. 45 – 11. 00 Muusika , Kulno Malva 11. 00 – 11. 05 Sissejuhatus, Margit Salmar (Rahvakultuuri Keskus) 11. 05 – 11. 30 Lihatoidud eesti vanemas toidukultuuris , Anu Kannike (ERM) 11. 35 – 11. 55 „S

Sült – eestlaste traditsiooniline pidutoit ja vaimne kultuuripärand

27. nov. 2018

Rahvakultuuri Keskuse ja Eesti Rahva Muuseumi koostöös toimub ERMi jõululaadal, 15. detsembril sülditraditsioone tutvustav sündmus ja luuvurri valmistamise õpituba.

Sült – eestlaste traditsiooniline pidutoit ja vaimne kultuuripärand

Sült on Eestis armastatud traditsiooniline toit. Lisaks laialtlevinud kodusele süldivalmistamisele on sült üks nendest rahvustoitudest, mida võib leida ka poelettidelt üpriski suures valikus. Selleks, et esile tõsta traditsioonilist ning mahedat sülti, on Hiidlaste Koostöökogu algatanud püüdlused viia traditsiooniline Eesti sült Euroopa Liidu tähiseni „Garanteeritud traditsiooniline toode", mis antakse neile toiduainetele, mis on toodetud traditsioonilisi tootmisviise või retsepte kasutades.

 

Rahvakultuuri Keskus koostas EV100 kingitusena Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse sissekande „Süldi valmistamine ja söömine Eestis“ ning küsis selleks kogemusi süldikeetjatelt üle Eesti.

 

Sülditraditsioone tutvustaval sündmusel otsime vastuseid küsimustele:

  • Kui kaugele ulatub Eesti süldi ajalugu?
  • Kas me saame rääkida traditsioonilisest ja ainulaadsest Eesti süldist?
  • Milline on traditsioonilise Eesti süldi retsept?
  • Millist sülti valmistatakse Eesti kodudes tänapäeval?
  • Kas sülditegu kipub eesti peredes mitmekesise valiku tõttu kaubanduses tahaplaanile jääma?
  • Milliseid süldiretsepte kasutatakse tootmises?
  • Mida toob sülditootmises kaasa hiidlaste poolt taotletud Euroopa Liidu kvaliteedimärk?

 

 

AJAKAVA

 

10.45 – 11.00 Muusika, Kulno Malva

11.00 – 11.05 Sissejuhatus, Margit Salmar (Rahvakultuuri Keskus)

11.05 – 11.30 Lihatoidud eesti vanemas toidukultuuris, Anu Kannike (ERM)

11.35 – 11.55 „Süldi valmistamine ja söömine Eestis“ Eesti vaimse kultuuripärandi nimistus, Epp Tamm (Rahvakultuuri Keskus)

12.00 – 12.30 Süldi valmistamine kodus, Helgi Kopliorg ja Ülle Tamm (Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu sissekande ankeedile vastajad)

12.35 – 13.00 Kokkuvõte süldiankeetidest, Epp Tamm (Rahvakultuuri Keskus)

13.00 – 13.15 Muusika, Kulno Malva

13.15 – 14.00 Hiiumaa süldilugu, Kaja Antons ja Arno Kuusk (Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ).

„Garanteeritud traditsioonilise toote“ märgisest, Reet Kokovkin (MTÜ Hiidlaste Koostöökogu).

14.00 – 14.40 Vestlusring esinejatega.

14.40 – 14.55 Muusika, Kulno Malva ja luuvurriorkester

14.55 – 15.00 Lõppsõna

 

Päeva moderaator on Margit Salmar (Rahvakultuuri Keskus)

Enne igat ettekannet sissejuhatus moderaatorilt

 

11.00 – 14.30 Luuvurri valmistamise õpituba viib läbi Kulno Malva

 

 

Üritus toimub Eesti Rahva Muuseumis (Muuseumi tee 2, Tartu), Aliise Moora saalis (A sissepääs) ning on kõigile tasuta.

 

 

Süldisündmuse ürituse lehekülg facebookis https://www.facebook.com/events/737606833290025/ 

ja Eesti Rahva Muuseumi kodulehel https://www.erm.ee/et/events/s%C3%BClditraditsioonidest?t=10:45&m=15.%20Detsember 

Viimati uuendatud 28. nov. 2018
Sült – eestlaste traditsiooniline pidutoit ja vaimne kultuuripärand
Detsember 2018
ETKNRLP
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Tutvustus
Arendus- ja koolitusosakond Toetusprogrammide osakond Rahvakultuuri osakond
Vaimse kultuuripärandi osakond Dokumendiregister

Programmid
Toetusprogrammid
Taotlemise ABC
Aruandluse ABC
Toetuste jagamise üldpõhimõtted
Rahvakultuuri Keskuse logod

Koolitused
Vaimne kultuuripärand Kultuurikorraldus ja kultuuripoliitika Psühholoogia Jutukool Käsitöö
Koori- ja pillimuusika Rahvatants Näitekunst Muuseum Toidukultuur

Kontaktid
Rahvakultuuri Keskus  
Aadress: J.Vilmsi 55, Tallinn 10147
Kontakttelefon: +372 600 9291
E-post:


Kodulehe tegemine aara.ee

Sült on Eestis armastatud traditsiooniline toit. Lisaks laialtlevinud kodusele süldivalmistamisele on sült üks nendest rahvustoitudest, mida võib leida ka poelettidelt üpriski suures valikus. Selleks, et esile tõsta traditsioonilist ning mahedat sülti, on Hiidlaste Koostöökogu algatanud püüdlused viia traditsiooniline Eesti sült Euroopa Liidu tähiseni „Garanteeritud traditsiooniline toode", mis antakse neile toiduainetele, mis on toodetud traditsioonilisi tootmisviise või retsepte kasutades. Rahvakultuuri Keskus koostas EV100 kingitusena Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse sissekande „ Süldi valmistamine ja söömine Eestis “ ning küsis selleks kogemusi süldikeetjatelt üle Eesti. Sülditraditsioone tutvustaval sündmusel otsime vastuseid küsimustele: Kui kaugele ulatub Eesti süldi ajalugu? Kas me saame rääkida traditsioonilisest ja ainulaadsest Eesti süldist? Milline on traditsioonilise Eesti süldi retsept? Millist sülti valmistatakse Eesti kodudes tänapäeval? Kas sülditegu kipub eesti peredes mitmekesise valiku tõttu kaubanduses tahaplaanile jääma? Milliseid süldiretsepte kasutatakse tootmises? Mida toob sülditootmises kaasa hiidlaste poolt taotletud Euroopa Liidu kvaliteedimärk? AJAKAVA 10. 45 – 11. 00 Muusika , Kulno Malva 11. 00 – 11. 05 Sissejuhatus, Margit Salmar (Rahvakultuuri Keskus) 11. 05 – 11. 30 Lihatoidud eesti vanemas toidukultuuris , Anu Kannike (ERM) 11. 35 – 11. 55 „Süldi valmistamine ja söömine Eestis“ Eesti vaimse kultuuripärandi nimistus , Epp Tamm (Rahvakultuuri Keskus) 12. 00 – 12. 30 Süldi valmistamine kodus , Helgi Kopliorg ja Ülle Tamm (Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu sissekande ankeedile vastajad) 12. 35 – 13. 00 Kokkuvõte süldiankeetidest , Epp Tamm (Rahvakultuuri Keskus) 13. 00 – 13. 15 Muusika , Kulno Malva 13. 15 – 14. 00 Hiiumaa süldilugu , Kaja Antons ja Arno Kuusk (Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ). „Garanteeritud traditsioonilise toote“ märgisestiumaa Köök ja Pagar OÜ). „Garanteeritud traditsioonilise toote“ märgisest , Reet Kokovkin (MTÜ Hiidlaste Koostöökogu). 14. 00 – 14. 40 Vestlusring esinejatega. 14. 40 – 14. 55 Muusika , Kulno Malva ja luuvurriorkester 14. 55 – 15. 00 Lõppsõna   Päeva moderaator on Margit Salmar (Rahvakultuuri Keskus) Enne igat ettekannet sissejuhatus moderaatorilt   11. 00 – 14. 30 Luuvurri valmistamise õpituba viib läbi Kulno Malva     Üritus toimub Eesti Rahva Muuseumis (Muuseumi tee 2, Tartu), Aliise Moora saalis (A sissepääs) ning on kõigile tasuta.     Süldisündmuse ürituse lehekülg facebook is  https://www. facebook. com/events/737606833290025/   ja Eesti Rahva Muuseumi kodulehel  https://www. erm. ee/et/events/s%C3%BClditraditsioonidest?t=10:45&m=15. %20Detsember  

Rahvakultuuri Keskuse ja Eesti Rahva Muuseumi koostöös toimub ERMi jõululaadal, 15. detsembril sülditraditsioone tutvustav sündmus ja luuvurri valmistamise õpituba. Sült – eestlaste traditsiooniline pidutoit ja vaimne kultuuripärand

Rahvakultuuri Keskus  | J.Vilmsi 55, Tallinn 10147 | Tel +372 600 9291 |