Uudised      Logod      Siseveeb      Kontakt      

Toidukultuuri avastusretkel osales enam kui paarkümmend huvilist.

foto Ester Bardone. Vabaõhumuuseum, seto talu, Elvi Nassar juhendamas "hämmätuse" tegemist. Esimesel koolituspäeval keskendusime teemale "Toidukultuuri uurimisest: korilusest lavastamiseni", kus lektor Ester Bardone avas meile ukse toidukultuuri uurimise maailma. Saime aimu uuringute allikatest, viisidest. Kõnelesime toidukultuurist kui ühest killust meie vaimses kultuuripärandis. Traditsioonilise toidu taasväärtustamisest ja selle valmistamise oskuste uuesti avastamisest kogukondades ja ettevõtluses. Toiduvalmistamise lugudest - nende vestmisest, kandumisest põlvest põlve ja paljust paljust muust põnevast. Teadmine, mida Ester meile vahendas, kulub marjaks igal meist. Eriti magus on toidukultuuri juurte tunnetamine ja lugude vestmise oskus näiteks turismitalude köögikunstnikel. Neid oli mitmeid ka seekordse kursuse osalejate seas. Jätkasime Ülle Jukki eestvedamisel. Teemaks "Kui toiduretseptist saab traditsioon". Põnev eesti toitude lugu rullus meie ees lahti. Kokaraamatud, retseptivihikud meie esiemade riiulitel, aga ka nõukogude naiste aeg ning tänapäeva tohutu retseptipalett avanes meie ees oma värvikirevuses ning nüanssides. Meie uue koolitussarja "Toidukultuur" - teine koolituspäev oli uutest "meile nii omase vana" avastustest ja maitsenaudingutest tulvil. Vabaõhumuuseumi hea haldjas Maret Tamjärv viis meid otsekui ajamasinaga rändama. Vaatlesime, millised mõjutused on olnud toidul meie taluarhitektuurile. Rehetuba ja koduko

Toidukultuuri avastusretkel osales enam kui paarkümmend huvilist.

15. juunil 2015

Eelmisel nädalal alustasime Rahvakultuuri Keskuses uue koolitussarjaga. Toidukultuuri kursuse lektorid viisid meid põnevale avastusretkele, kus avastame toiduga, selle valmistamise ja serveerimisega seonduvat.
Meid juhendasid sel retkel toidu-uurijad, -valmistajad ja -nautlejad:
Ester Bardone (Tartu Ülikool), Ülle Jukk (toidublogija ), Kadri Karu ja Triinu Guerrin (MTÜ Piiri Köök), Maret Tamjärv ja Elvi Nassar (Eesti Vabaõhumuuseum)

Toidukultuuri avastusretkel osales enam kui paarkümmend huvilist.
foto Ester Bardone. Vabaõhumuuseum, seto talu, Elvi Nassar juhendamas "hämmätuse" tegemist.

Esimesel koolituspäeval keskendusime teemale "Toidukultuuri uurimisest: korilusest lavastamiseni", kus lektor Ester Bardone avas meile ukse toidukultuuri uurimise maailma. Saime aimu uuringute allikatest, viisidest. Kõnelesime toidukultuurist kui ühest killust meie vaimses kultuuripärandis. Traditsioonilise toidu taasväärtustamisest ja selle valmistamise oskuste uuesti avastamisest kogukondades ja ettevõtluses. Toiduvalmistamise lugudest - nende vestmisest, kandumisest põlvest põlve ja paljust paljust muust põnevast. Teadmine, mida Ester meile vahendas, kulub marjaks igal meist. Eriti magus on toidukultuuri juurte tunnetamine ja lugude vestmise oskus näiteks turismitalude köögikunstnikel. Neid oli mitmeid ka seekordse kursuse osalejate seas.

Jätkasime Ülle Jukki eestvedamisel. Teemaks "Kui toiduretseptist saab traditsioon". Põnev eesti toitude lugu rullus meie ees lahti. Kokaraamatud, retseptivihikud meie esiemade riiulitel, aga ka nõukogude naiste aeg ning tänapäeva tohutu retseptipalett avanes meie ees oma värvikirevuses ning nüanssides.

Meie uue koolitussarja "Toidukultuur" - teine koolituspäev oli uutest "meile nii omase vana" avastustest ja maitsenaudingutest tulvil.
Vabaõhumuuseumi hea haldjas Maret Tamjärv viis meid otsekui ajamasinaga rändama. Vaatlesime, millised mõjutused on olnud toidul meie taluarhitektuurile. Rehetuba ja kodukolle omandasid sel päeval meie jaoks hoopis sügavama tähenduse. Maret maalis meile kirka pildi esiemade päevast läbi erinevate ajastute. Millal, mida ja kuidas tehti, talitati, valmistati, hoidistati, säilitati. Kui palju vaeva ja aega millegi valmistamine võttis, kuidas ja millal ning mida perele pakuti argiroaks, mida pidupäevade puhul ja miks. Kuidas ja millega seoses meie toidulaud muutus, millised olid sesoonsed road, missuguseid kultuure meil koduaedades kasvatati ja millal miski lisandus. Missugune muutus meie toidulaual kaasnes pliidi tulekuga meie köökidesse. Põnevaid nüansse ja üllatusmomente jätkus nii sahvris, aidas, keldris kui suveköögis. Vabaõhumuuseumis on väga põnev!
Retk läbi paari sajandi seljataga, jõudsime uude, vastavatud seto talusse. Sealne lahke pererahvas viis meid kurssi seto köögi salakunstiga ja õpetas meid valmistama oma rahva traditsioonilisi toite.
Saime näpud jahuseks, pead uut teadmist täis ja suu matsuma!
Ester Bardone ärgitas meid läbi kahe päeva mõtestama ja pildikildudena kokku korjama meie perede lugu läbi toidu. Toidu valmistamine, serveerimine, traditsioonid - kombed - tavad. Kõik omandas uue tähenduse.
Mõelge ka teie, milline maitsenüanss kannab teid ajas tagasi ja kuhu? Milline on teie pere toidu lugu? Mis toob teid kokku ja mida teile kokkusaamistel pakutakse?


Oma pere lugu on põnev kirjeldada läbi maitseelamuste, proovige!

 

Viimati uuendatud 15. juunil 2015
Toidukultuuri avastusretkel osales enam kui paarkümmend huvilist.
Detsember 2019
ETKNRLP
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Tutvustus
Koolitusosakond
Toetusmeetmete osakond
Regionaalosakond
Vaimse kultuuripärandi osakond Dokumendiregister

Toetusmeetmed
Toetusmeetmed 
Taotlemise ABC
Aruandluse ABC
Toetuste jagamise üldpõhimõtted
Rahvakultuuri Keskuse logod

Koolitused
Vaimne kultuuripärand Kultuurikorraldus ja kultuuripoliitika Psühholoogia Jutukool Käsitöö
Koori- ja pillimuusika Rahvatants Näitekunst Muuseum Toidukultuur

Kontaktid
Rahvakultuuri Keskus  
Aadress: Leola 15a, Viljandi 71020
Kontakttelefon: +372 600 9291
E-post:


Kodulehe tegemine aara.ee

foto Ester Bardone. Vabaõhumuuseum, seto talu, Elvi Nassar juhendamas "hämmätuse" tegemist. Esimesel koolituspäeval keskendusime teemale "Toidukultuuri uurimisest: korilusest lavastamiseni", kus lektor Ester Bardone avas meile ukse toidukultuuri uurimise maailma. Saime aimu uuringute allikatest, viisidest. Kõnelesime toidukultuurist kui ühest killust meie vaimses kultuuripärandis. Traditsioonilise toidu taasväärtustamisest ja selle valmistamise oskuste uuesti avastamisest kogukondades ja ettevõtluses. Toiduvalmistamise lugudest - nende vestmisest, kandumisest põlvest põlve ja paljust paljust muust põnevast. Teadmine, mida Ester meile vahendas, kulub marjaks igal meist. Eriti magus on toidukultuuri juurte tunnetamine ja lugude vestmise oskus näiteks turismitalude köögikunstnikel. Neid oli mitmeid ka seekordse kursuse osalejate seas. Jätkasime Ülle Jukki eestvedamisel. Teemaks "Kui toiduretseptist saab traditsioon". Põnev eesti toitude lugu rullus meie ees lahti. Kokaraamatud, retseptivihikud meie esiemade riiulitel, aga ka nõukogude naiste aeg ning tänapäeva tohutu retseptipalett avanes meie ees oma värvikirevuses ning nüanssides. Meie uue koolitussarja "Toidukultuur" - teine koolituspäev oli uutest "meile nii omase vana" avastustest ja maitsenaudingutest tulvil. Vabaõhumuuseumi hea haldjas Maret Tamjärv viis meid otsekui ajamasinaga rändama. Vaatlesime, millised mõjutused on olnud toidul meie taluarhitektuurile. Rehetuba ja kodukolle omandasid sel päeval meie jaoks hoopis sügavama tähenduse. Maret maalis meile kirka pildi esiemade päevast läbi erinevate ajastute. Millal, mida ja kuidas tehti, talitati, valmistati, hoidistati, säilitati. Kui palju vaeva ja aega millegi valmistamine võttis, kuidas ja millal ning mida perele pakuti argiroaks, mida pidupäevade puhul ja miks. Kuidas ja millega seoses meie toidulaud muutus, millised olid sesoonsed road, missuguseid kultuure meil koduaedades kasvatati ja millal miski lisandus. Missugune muutus meie toidulaual kaasnes pli pliidi tulekuga meie köökidesse. Põnevaid nüansse ja üllatusmomente jätkus nii sahvris, aidas, keldris kui suveköögis. Vabaõhumuuseumis on väga põnev! Retk läbi paari sajandi seljataga, jõudsime uude, vastavatud seto talusse. Sealne lahke pererahvas viis meid kurssi seto köögi salakunstiga ja õpetas meid valmistama oma rahva traditsioonilisi toite. Saime näpud jahuseks, pead uut teadmist täis ja suu matsuma! Ester Bardone ärgitas meid läbi kahe päeva mõtestama ja pildikildudena kokku korjama meie perede lugu läbi toidu. Toidu valmistamine, serveerimine, traditsioonid - kombed - tavad. Kõik omandas uue tähenduse. Mõelge ka teie, milline maitsenüanss kannab teid ajas tagasi ja kuhu? Milline on teie pere toidu lugu? Mis toob teid kokku ja mida teile kokkusaamistel pakutakse? Oma pere lugu on põnev kirjeldada läbi maitseelamuste, proovige!  

Eelmisel nädalal alustasime Rahvakultuuri Keskuses uue koolitussarjaga. Toidukultuuri kursuse lektorid viisid meid põnevale avastusretkele, kus avastame toiduga, selle valmistamise ja serveerimisega seonduvat. Meid juhendasid sel retkel toidu-uurijad, -valmistajad ja -nautlejad: Ester Bardone (Tartu Ülikool), Ülle Jukk (toidublogija ), Kadri Karu ja Triinu Guerrin (MTÜ Piiri Köök), Maret Tamjärv ja Elvi Nassar (Eesti Vabaõhumuuseum) Toidukultuuri avastusretkel osales enam kui paarkümmend huvilist.

Rahvakultuuri Keskus  | Leola 15a, Viljandi 71020 | Tel +372 600 9291 |